Unitate

Charles Henry Mackintosh

Noi toţi care credem in Hristos că a fost mort şi a inviat suntem pecetluiţi cu Duhul Sfint şi suntem parte din Trupul Său. Trupul este văzut pe pămant ca: "este un singur trup". Aceasta este atat de adevărat acum  cat era şi cand apostolul a scris-o Efesenilor. Trupul este indisolubil. Unitatea sa nu poate fi intreruptă. Nu există "rupere a trupului" sau "indepărtare a membrelor". Acestea sunt expresii care sunt folosite fără a lua in consideraţie ce spune Scriptura. Noi trebuie să recunoaştem acest adevăr de bază care este unitatea trupului.

Nu suntem chemaţi să formăm o unitate, ci să recunoaştem unitatea care Dumnezeu Duhul Sfant a format-o. A căuta să formăm o unitate este atat de contrara adevarului cat este a căuta să lucrăm pentru mantuirea noastră. Dumnezeu Işi descopere neprihănirea pe principiul credinţei; credem şi o posedăm. Tot aşa Işi revelează Dumnezeu unitatea Sa; credem şi umblăm in lumina acesteia. Este trist că oamenii refuză să se supună neprihănirii lui Dumnezeu şi işi stabilesc ei pe a lor. La fel refuză şi unitatea lui Dumnezeu şi işi stabilesc pe a lor, dar amandouă, şi neprihănirea cat şi unitatea omului trec ca nişte vapori, pe cand neprihănirea şi unitatea lui Dumnezeu dăinuieşte in veci.

Dorinţa noastră trebuie mereu să fie "adevărul mai intai; unitate dacă este posibil, dar adevăr". Dacă unitatea este menţinută sacrificand adevărul, atunci nu poate fi "unitatea Duhului". Mulţi cad in greşeala de a gandi că unitatea este ceva care ei trebuie să stabilească, pe cand unitatea trupului este o realitate imensă, un adevăr substanţial in a cărui lumină suntem chemaţi să umblăm şi să ne judecăm pe noi inşine şi tot ce este in jurul nostru. Nu suntem competenţi să formăm acea unitate cum nu suntem in stare să ne ispăşim păcatele  sau să lucrăm neprihănirea noastră. Este lucrarea lui Dumnezeu de la inceput pana la sfarşit. El şi-a descoperit neprihănirea Sa; noi o primim prin credinţă. El Şi-a descoperit unitatea Sa; noi o primim prin credinţă. Aşa cum este o greşeală foarte mare să credem că am putea incerca să lucrăm la neprihănirea noastră, tot aşa este şi cu a incerca să lucrăm la unitatea noastră. Hristos este centrul unităţii lui Dumnezeu; Duhul Sfant este puterea, iar adevărul este baza.

Cat despre unitatea omenească, vei găsi tot felul de centre - un om, o ordonanţă, o doctrină, orice dar nu Hristos. Aceasta unitate poate fi menţinută de energia dorinţei omeneşti şi este des bazată pe tradiţie, eficienţă sau scop. Intr-un cuvant nu este Hristos sau Duhul adevărului. Nu este Dumnezeiască şi dacă nu strangem cu Dumnezeu, imprăştiem.