Kakav je čovjek pred Bogom?

Sto se tiče odnosa prema Bogu, razlikujemo sljedeće vrste ljudi: ravnodusni, zalutali, nevjerni, samopravedni i sretni.

Ravnodusni

Oni žive ne misleći na svrsetak svog života. Ne misle ni na sto drugo osim kako sto bolje uživati, obogatiti se i osigurati si ugodnu starost. Svakom takvom Bog upućuje ovo ozbiljno upozorenje: Luđače! Jos noćas dusa će se tvoja zatražiti od tebe! A to sto si pripravio, čije će biti (Biblija, Evanđelje po Luki, 12. poglavlje, 20. stih). - Možes li nakon ovakve opomene ostati ravnodusan?! Ako se to i ne ostvari slijedeće noći, svejedno ti se može dogoditi da s ovoga svijeta odes bez ikakve najave. Bog nam govori jednom i dva puta, ali čovjek na to pažnju ne obraća (Biblija, Knjiga o Jobu, 33. poglavlje, 14. stih).

Zalutali

Neki od zalutalih pripadaju raznim sektama te smatraju da su pronasli istinu. Vođe su im pod vodstvom Sotone i Bog za njih kaže da su slijepi vođe slijepaca; a ako slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti (Biblija, Evanđelje po Mateju, 15. poglavlje, 14. stih). - Sto reći u pogledu toga?

Razmisli malo koga ti slijedis!

Drugi pak oklijevaju; religiozni su, ali lutaju od jedne do druge skupine - a takvih je skupina u podijeljenom krsćanstvu sve vise i vise. Ne znaju kome bi se pridružili, u sve sumnjaju i nemaju ni sigurnost ni pravi mir. - Sto reći takvima?

- Čitaj Bibliju s molitvom. Jedino u je njoj svjetlost i ona će biti svjetiljka tvojoj stazi (Biblija, Psalam 119, 105. stih). Ona će te obasjati u sveopćoj zbrci ljudskog nadmudrivanja.

Isus je rekao: Ja sam Pastir dobri ... Ovce moje glas moj slusaju; ja ih poznajem i one idu za mnom; ja im dajem život vječni (Biblija, Evanđelje po Ivanu, 10. poglavlje, stihovi 11,27 i 28). Da, ovce idu za njim jer poznaju glas njegov. Za tuđincem niposto neće ići (Biblija, Evanđelje po Ivanu, 4. poglavlje, stihovi 4 i 5).

Nevjerni

To su bezumnici! Smatraju da su sunce, mjesec i bezbrojne zvijezde nastali sami od sebe, a da su se živa bića i biljke razvili od nižih vrsta prirodnim odabirom.

Razvili su teorije koje su same po sebi čudne, a jos su čudnije ako ih se međusobno usporedi. Njima su sve biblijske istine besmislene i odbacuju ih; ali jednu će ipak morati prihvatiti i pokoriti joj se. Ona glasi: Jer je određeno ljudima jedanput umrijeti, a nakon toga - sud (Biblija, Hebrejima, 9. poglavlje, 27. stih).

Samopravedni

Pouzdaju se u sebe same, u svoja djela, u svoje dobro vladanje. Zadovoljni su svojim djelima jer ih mjere ljudskim mjerilom, a ne Božjim. Na jednu stranu zamisljene vage gomilaju sva svoja dobra djela, a na drugu stave tek poneki grijeh i prijestup. Ali Božja vaga je drugačija. Ona je točna i na njoj nema mjesta za nasu pravednost, koja je u Božjim očima kao prljava haljina (Biblija, Izaija, 64. poglavlje, 6. stih). Na toj vagi nalazi se sve ono sto skrivamo - najskrivenije misli nasega srca - nase zle misli zbog kojih smo jednako krivi kao i zbog samih zlih djela.

Kako je samo ohola i licemjerna nasa narav! U kakvoj je suprotnosti u odnosu na Božju narav!

Sto vise budemo spoznavali svoju gresnost, to vise ćemo shvaćati Njegovu beskrajnu ljubav koja nas je spasila i po kojoj nas On želi uvijek imati kod sebe.

Sretni

To su oni koji vjeruju. Spoznali su svoje gresno stanje i povjerovali u savrsenost Isusova djela. Znaju da se tom djelu nista ne može dodati. Zato mogu uskliknuti: Opravdani dakle vjerom, u miru smo s Bogom po Gospodinu nasem Isusu Kristu (Biblija, Rimljanima, 5. poglavlje, 1. stih). - To je prekrasno: Bog ih vidi u Kristu! On ih ljubi kao sto ljubi Njega.

Takvima su upućene riječi: Radujte se uvijek u Gospodinu. - To je božanska radost, vječni mir u dusi, neizreciva i proslavljena radost (Biblija, 1. Petrova poslanica, 1. poglavlje, 8. stih).

Ali bez vjere nemoguće je ugoditi Bogu (Poslanica Hebrejima 11,6) i imati božansku radost.

Imas li ti vjeru koja ugađa Bogu?

Ako li nemas, tada je možes steći tako da zamolis Gospodina da ti je podari. "Ali", reći ćes, "kako da ga to zamolim kad sam gresan i živim daleko od Njega?" U Svetom pismu On je rekao "tko god zazove ime Gospodinovo - spasit će se" (Poslanica Rimljanima 10,13). - Izraz "tko god" svakako uključuje i tebe.

Pokaj se, to jest, reci Bogu da ti je istinski žao zbog svih grijeha koje si počinio (počinila), zamoli ga da ti oprosti i pomogne da vise ne grijesis. Priznaj mu da nisi sposoban (sposobna) spasiti sâm sebe. Reci mu da prihvaćas činjenicu da je Isus prolio svoju krv na križu i time, umjesto tebe, platio za tvoje grijehe. Zatim zamoli Gospodina Isusa Krista da te spasi, uđe u tvoj život i promijeni te.

 

 

Nakladnik: Udruga krsćana za promicanje duhovne kulture

Ulica Žrtava fasizma 2
51000 Rijeka